Posted by : Unknown Mar 28, 2012


Mengapa tarikh 30 Mac?

Tanggal 30 Mac 2012 dipilih kerana ianya merupakan simbolik bagi hari yang bersejarah yang terpahat di memori masyarakat Palestin iaitu ‘Palestine Land Day’. Pada bulan Mac 1976 bermulalah titik hitam dalam kehidupan masyarakat Palestin apabila pihak berkuasa Israel merampas ribuan dunum daripada tanah swasta dan awam di kebanyakan kawasan di bumi Palestin. Rentetan daripada itu, rakyat Palestin mengisytiharkan mogok umum yang pertama kalinya dihadapi oleh pihak berkuasa Israel sejak pendudukan Palestin pada tahun 1948 lalu mereka mula bertindak ganas dengan menakluki lebih banyak perkampungan Palestin, membunuh dan mencederakan ramai orang awam.


Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin, anda boleh:

Sertai myGMJ atau mana-mana badan yang bersama-sama menganjurkan aktiviti-aktiviti seperti ini. Menghebahkan mengenai aktiviti myGMJ kepada orang-orang disekeliling anda. Memboikot apa sahaja yang ada kaitan dengan Israel seperti memboikot barangan, pelancongan, kebudayaan dan acara-acara sukan.

Dapatkan maklumat lanjut melalui kempen BDS (Boycott, Divestment & Sanctions) kami. Luahkan pandangan anda kepada pihak media massa. Menyokong projek-projek Malaysia di Palestin untuk membina semula ekonomi dan menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat Palestin. (Contohnya: kilang roti, kilang tenusu, penternakan ikan, dan al-Quran braille)

Sumber : mygmj.org


- Copyright © Selalu Berbicara -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -