Posted by : Unknown Feb 25, 2012


Kisah Belalang

Seekor belalang lama terkurung dalam sebuah kotak. Suatu hari ia berjaya keluar dari kotak yang mengurungnya selama ini, dengan gembira dia melompat-lompat menikmati kebebsannya.

Dalam kegembiraan die bertemu dengan belalang lain. Namun die merasa hairan mengapakah belelang itu boleh lompat lebih tinggi dan lebih jauh darinya. Dengan kehairanan dia bertanya.

"Mengapakah kau boleh melompat lebih tinggi dan lebih jauh dariku, padahal kita tidak jauh beza dari usia mahupun ukuran tubuh?"

Belalang itu menjawabnya dengan pertanyaan,

"Dimanakan kau tinggal selama ini? Semua belalang yang hidup di alam bebas pasti boleh melakukan seperti yang aku lakukan."

Saat itu si belalang baru tersedar selama ini kotak itulah yang telah membuat lompatannya tidak sejauh dan setinggi belalang lain yang hidup di alam bebas.


Kita pernah seperti belalang itu?

Sering kita sebagai manusia, tidak sedar, pernah juga mengalami perkara yang sama dengan belalang tersebut. Lingkungan yang buruk, hinaan, trauma masa lalu, kegagalan yang berterusan, sikap masyarakat setempat, dan semua itu membuatkan kita terpenjara dalam kotak jumud yang merencatkan potensi kita.

Sering kali kita percaya mentah-mentah apa yang mereka katakan kepada kita tanpa berfikir dalam-dalam, bahawa adakah hal itu benar atau benarkah kita selemah itu? Lebih parah lagi, kita seringkali lebih memilih mempercayai mereka daripada mempercayai diri sendiri.Apa Pula Kisah Gajah?

Tahukah anda bahawa gajah yang sangat kuat boleh diikat hanya dengan tali yang terikat pada tiang yang kecil? gajah merasakan dirinya tidak boleh bebas jika ada "sesuatu" yang mengikat kakinya, padahal "sesuatu" itu hanya disebabkan oleh seutas tali kecil.

Sebagai manusia kita mampu untuk berjuang, tidak menyerah begitu saja kepada apa yang kita alami. Kerana itu, teruskanlah untuk berusaha mencapai segala aspirasi positif yang ingin kita capai. Ubah permikiran kita. Think POSITIVE. Yakin Boleh! Ingatlah, Allah tidak akan menguji hambaNya melebihi apa yang mampu ditanggung olehnya.

Rasa sakit dan pedih itu sesuatu yang pasti, lelah itu memang, tetapi jika kita sudah sampai di puncak, semua pengorbanan itu pasti akan terbayar. Pada dasarnya, kehidupan kita akan lebih baik kalau kita hidup dengan cara hidup pilihan kita sendiri, bukan dengan cara yang orang lain tentukan untuk kita. Hidup Adalah Pilihan right?!

Ingatlah, antara ciri-ciri mukmin yang baik dan disukai Allah adalah mukmin yang kuat! :)


p/s : diolah serba sedikit.

Sumber : www.akuislam.com

- Copyright © Selalu Berbicara -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -