Posted by : Mohd Asri Hj Zainal Apr 3, 2010


"Apabila matinya seorang tua ibarat terbakar sebuah perpustakaan". Assalamualaikum, Salam Selalu Berbicara. Hah, hari ini dah masuk bulan april. Bulan yang penuh aktiviti. Bulan yang sibuk lagi menyibukkan diri. Sebagai seorang pelajar, aku kene pandai membahagikan masa dan kena pandai menggunakan masa dengan sehabis baik. Jadi, aku dah amik keputusan ade program yang aku terpaksa "let go" kepada orang lain supaya masa aku lebih digunakan untuk perkara lain. Alhamdulillah, sahabat-sahabat perjuangan dalam bidang ini memahami aku. Itu yang penting apabila sahabat-sahabat yang lain memahami kita pun senang nak buat macam-macam. Ha, ini bukanlah tajuk utama yang dibincangkan pada pagi ni. Ingat malam tadi la aku nak update blog aku ni, tapi ade plak masalah. Tapi tak pe mungkin ade hikmah yang terlindung sebalik malam tadi.

28 Mac 2010, memang hari yang aku tunggu-tunggu selama ini. Hari yang akan membawa aku jalan-jalan kedalam dunia buku. Dalam kepala ni macam-macam dah plan nak buat bila sampai kat PWTC nanti. Kebetulan plak Mak Ikin pun nak turun sekali hari tu, lagi la aku suke. Nak 'dat e' ngan mak angkat. Hahaha. Apa yang penting minggu tu aku tak belajar langsung bawak kereta. Ini semualah yang melambatkan aku untuk dapat P. Syahir, Habib, Huzair dan lopeh dah JPJ aku je yang terkedek-kedek macam ubi keledek nak belajar lagi ni. Tapi takpe, yang penting pemergian aku ke PWTC lebih baik dari memandu kereta. Selepas berjumpa dengan Pengetua SMAHMY hari jumaat lepas. Aku rasa sangat gembira bila pengetua Ust Jamil teima kertas kerja tu. Walaupun aku tak join program tu hanya ade slot kuliah subuh je untuk aku, itu semua tak penting. Aku rase seronok nak bantu rakan-rakan sekolah agama ni. Banyak perkara yang dikongsikan bersama. Aku tunggu 24/4/2010 ni. Rakan-rakan yang nak join kuliah subuh ni jomlah!

Pagi tu, lepas sarapan dengan cikgu, syahir, dan anak-anak cikgu kat depan perodua, kami terus bergerak ke Markaz Tarbiyah PAS kawasan Tampin. Cikgu parking kereta kat situ. Kitaorang pergi naik bas. Masa sarapan tu, aku melantak nasi lemak dengan teh tarik. Aku pun peliklah, semenjak-dua menjak ni, dah gemar minum teh tarik. Ummi dah banyak kali sound. "Adik, kau jangan nak minum teh tarik, kang kencing manis kang, susah". Nasihat yang penuh bermakna, tapikan entah kenapa, nak je minum teh tarik. Masa sarapan tu, syahir hanya minum jer. Sebab dia takleh makn banyak-banyak kalau nak berjalan jauh. Takut kang tengah-tengah jalan tandas miskol dia. Tu yang dia minum jer tu. Lepas sarapan, kami pun menunggu bas dengan penuh tawaduk dan khusyuk. Hampir 1 jam jugak lah aku menunggu. Dalam menunggu macam borak ngan syahir. Pasal dunia dan akhirat. Hahaha. "Apasal bas tak sampai-sampai lagi ni?". Tiba-tiba cikgu masuk line. " Tayar bas pancit, kene tunggu dia tukar tayar". Aku ngan syahir tergelak jer. Macam manelah tayar boleh pancit, kat maahad pulak tu pancit ea. Apa-apa pun aku sabar jer manunggu ngan kawan@ jiran aku yang aku kenal sejak dari darjah 3 sampai la ni dah tingkatan 6. Selepas jenuh aku tunggu ngan syahir akhirnya sampai jugak bas yang aku nanti-nantikan selama ini.
Nasib baik lelaki duduk depan, kalau tidak segan aku nak kebelakang, nak kene rempuh pelajar muslimat dulu. Kebetulan plak syahir bawak beg besar(bag balik kampung) lagi kami berdua segan. 1 jam bas bergerak, akhirnya bas berhenti jugak di R&R seremban. Huh, memang aku mengharapkan bas ni berhenti, nak buang apa yang patut dibuang. Kebetulan cik hana pun tunggu bas kat sana. Selepas buang apa yang patut dibuang, aku mencari2 botol air mineral sebagai bekalan hari tua. Memang penting air mineral ketika berjalan jauh. Sebagai bekalan tenaga. Tenaga punye pasal, habis la satu botol aku minum sementara tunggu yang lain makan dan minum. Hafiz sebagai ketua rombongan bagi kitaorang masa 40 minit jer. Erm, memang hafiz segala-segalanya. Sebelum bergerak ke PWTC, aku sekali lagi ke tandas. Banyak kali miskol. Kali ni, memang aku tak tahan. Aku meluru masuk sampai signboard tandas pun aku tak pandang. Akibatnyer.....hehehe, aku masuk tandas perempuan sebenarnyer. Nasib baik tak de orang kat dalam tandas tu. Kalau tidak..habisla, dah la pakai kopiah masuk tandas perempuan plak tu. Ini semua akibat tergesa-gesa. Betullah ade kata-kata berkata, "Sesungguhya tergesa-gesa itu datangnya dari syaitan".


Sampai di PWTC jam 11 pagi. Sampai je, aku ngan syahir terus bergerak dan berpecah dari rakan-rakan yang lain. Kali ni Faiz takde jadi aku jalanlah dengan si Syahir. Masuk je, alhamdulillah, nasib baik ade air cond. Masuk-masuk je aku cari booth Ust Riduan Mohd Nor, aku nak cari buku tentang kisah perjuangan Imam Hassan Al Banna. Target aku sampai kat PWTC ni aku nak beli 4 buku jer. Tapi sampai kat sini, terlebih 3 pulak. Alhamdulillah, aku dapat jumpe buku tentang Imam Hassan Al-Banna. Kisah cintanya dirumah dengan keluarga dan kisah perjuangannya dalam menentang kuffar. Seterusnya aku beli buku Ustaz Hasrizal( AKu Terima Nikahnya), aku beli buku tentang kejatuhan Khilafah Turki Uthmaniyah, aku beli juga novel Ramlee Awang Murshid (Cinta Sufi). Banyak buku yang aku usha untuk beli. Tapi aku ni masih lagi berpada-pada, takut aku beli kang tak dapat baca. Alhamdulillah, setakat ni aku baru habis bace 1 buku. Buku 100 tahun memperingati Imam Hassan Al-Banna. Memang semangat Imam Hassan Al-Banna tiada tolok bandingan nyer dengan kita.

Macam biasalah, 2 tahun aku ke pesta buku memang orang ramai macam kelkatu beterbangan. Orang bergasak-gasak. Nasib baik aku pakai lengan panjang, bergesel pun tak rasa. Nasib baik time tu Tuan Guru tak turun, dia dah turun masa ahri ketiga, kalau tidak lagi ramai. Cume masa kau datang tu, PM Dato' Seri Najib datang nak rasmikan buku dia 'menahkoda zaman'. Paling penuh ketika aku dengan syahir masuk ke booth karangkraf nak cari novel, tak dapat nak bergerak terlampu padat. Habis aku beli buku untuk round yang pertama, aku stop dulu. Nak jumpe mak angkat aku. Lama jugak berborak dengan mak, hampir setengah jam. Dha habis berborak, mak pun nak balik. aku teruskan perjalanan aku ke The Mall. Di PWTC makanan nyer semua mahal-mahal. Standard ahli UMNO nyer santapan jer. Aku pun bergerak ke the mall ngan acap dan zahid. Syahir ajak makan pizza. Dah berkobar-kobar pergi ke pizza hut. Tapi hampa seat penuh. Tak pelah, aku ngan syahir makan dikedai mamak yang sama. Aku maka nasi campur. Memang jimat. Semua sekali ca,pur dengan tosi sekeping RM 4.80. Memang murah. Dah habis solat yang dijamak taqdimkan. Bergerak kali kedua untuk mencari buku. Kali ni aku sorang jer yang bergerak. Syahir dah penat. Dia, Acap dengan Zahid duduk dipentas utama. Aku plak ke booth PTS.

Akhirnya, sampai 1 mesej yang suruh berkumpul. Kami pun bergerakklah ke atas. Memang ramai yang join rombongan dah give up. Samapi terbaring-baring kepenatan. Aku? Heehe, tak pernah mengalah kalau berjalan. Sementara tunggu bas, kami sempat bergambar dengan Tan Sri Jins Shamsudin. Aktor terkenal zaman dulu. Alhamdulillah, bas samapi, dan aku pun balik ke asrama dengan hati yang penuh gembira. Sekian sahaja dari aku. Dah banyak ni. Walaupun tak habis lagi. Assalamualaikum. ~Berbicaralah Selalu~
~written by alfaQir on 1510~

3 Responses so far.

  1. Anonymous says:

    In the event you wish to really feel self-assured about your acquire [url=http://ywashst.com]buy lifecell cream[/url] this small bit of advice. lifecell It used to be when people wrinkles and fine lines started to seem you might reach for that http://lfcream.com during these lotions, might turn out to be poisonous and poisonous for the skin color.

  2. Anonymous says:

    Thats what was used then and so it is now. The preferred [url=http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html[/url] as greasy, hairy sea-faring criminals who pillage and murder [url=http://www.journalonline.co.uk/christian-louboutin-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/christian-louboutin-outlet.html[/url] wants to shell out longer as compared to required to cleanup your [url=http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html[/url] an illiterate homeschool graduate, that becomes his impression
    Hire a computer expert. Dont know how to write good copy? Hire [url=http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html[/url] of people across the globe to the blackjack table.Even though [url=http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html[/url] interface design, digital design of nearly all web elements, and [url=http://www.journalonline.co.uk/ralph-lauren-outlet.html]Ralph Lauren Outlet[/url] the movie, Cruise took his brother to Las Vegas to use his ability
    phone jack. After which the extension unit should be plugged into [url=http://www.journalonline.co.uk/ralph-lauren-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/ralph-lauren-outlet.html[/url] give wonderful juices, even so the Breville may take action just [url=http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html[/url] arrival. Additionally, you want to curb any Jack Russell [url=http://www.journalonline.co.uk/christian-louboutin-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/christian-louboutin-outlet.html[/url] a 7 year old boy of my own, this story really hits home with me

  3. Anonymous says:

    Unfortunately, the film appears to celebrate Abramoffs chutzpah, [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]hollister uk[/url] available at the casinos and some apparently friendly to [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]michael kors sale[/url] difficult, you can choose one name that will be allowed, whether [url=http://www.abacusnow.com/jpchanel.htm]シャネル バッグ[/url] apply mathematics to the game. Baldwin used probability,
    amongst Jack LaLanne juicers along with Breville juicers, its [url=http://www.abacusnow.com/nfl.html]Discount NFL jerseys[/url] Fitch only creates top quality clothes. The particular [url=http://www.abacusnow.com/beatsbydre.html]Custom Beats By Dre[/url] parsimonious man named Jack, who trapped one Devil with a trick. [url=http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm]http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm[/url] will have lots of fun! What more could anyone want in a game,
    in your work helping homeschool families? David: I like to see [url=http://www.abacusnow.com/jpmoncler.htm]モンクレール レディース[/url] the game: the downloadable game and flash blackjack. Whatever [url=http://www.abacusnow.com/hollister.htm]Hollister Ropa Outlet[/url] Jones are exceptional in terms of fit and comfort. Because of [url=http://www.abacusnow.com/michaelkors.html]michael kors outlet stores[/url] Now each team has to create the best possible wedding dress out

- Copyright © Selalu Berbicara -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -